Achtergrond

Het St Luke’s Hospital is in 1940 opgericht als opvangcentrum voor zieke Engelse Missionarissen. In eerste instantie is het ziekenhuis gebouwd op de Malosa berg vlak bij het Zomba plateau in het Zuid-Oosten van Malawi. Later, in 1964, werd het ziekenhuis op zijn huidige plaats gebouwd aan de voet van het Zomba plateau in het plaatsje Malosa.

In 1972 werd er bij het ziekenhuis een school voor verpleegkunde opgericht, de St Luke’s nursing school. Inmiddels is de nursing school uitgegroeid tot een van de grootste van Malawi met 150 verpleegkundigen in opleiding.

Verdere uitbreiding van het ziekenhuis vond plaats in 1976. Er werden toen een kinderafdeling, een nieuwe polikliniek, verloskamers, een administratieblok en een apotheek gebouwd. In 2000 is er een TBC afdeling geopend met 16 bedden. Hier worden alle patienten met open TBC behandeld. Het ziekenhuis heeft nu 142 bedden. 35% van de nieuwe gevallen betreft malaria. Malaria is nog de steeds de grootste doodsoorzaak.

Momenteel bedient dit ziekenhuis een gebied waar ongeveer 60,000 mensen wonen. Het ziekenhuis bestaat nu uit de volgende afdelingen en poliklinieken:
- mannenafdeling
- vrouwenafdeling
- kinderafdeling
- kraamafdeling
- TBC kliniek
- HIV/AIDS polikliniek
- voedingskliniek voor kinderen
- polikliniek voor zwangerschap, anticonceptie en kleine kinderen (under-five clinic)

Inmiddels is het St Luke’s Hospital een onderdeel van het Medical Department van de Diocese van Upper Shire (Upper Shire district). Dit district omvat naast het St Luke's ziekenhuis nog 1 ziekenhuis in Malindi en 5 health centres in de omgeving van Zomba, Mangochi, Machinga en Mwanza.

In het St Luke's zijn 3 artsen werkzaam met daarnaast 5 clinical officers (HBO-arts) en 4 medical assistants (MBO-arts). Er zijn diverse ondersteunende specialismen werkzaam zoals een tandarts, een opticien, een apotheker en een fysiotherapeut.

Het St Luke’s heeft sinds jaren een goede water- en elektriciteitsvoorziening. Het ziekenhuis beschikt over telefoon, fax en e-mail, dit maakt communicatie met het buitenland aanzienlijk makkelijker. Daarnaast zijn er radio’s aanwezig zodat een goede communicatie mogelijk is met de overige health centres. Een en ander valt helaas wel eens uit. Het ziekenhuis beschikt echter wel over noodaggregraten.

Het St Luke's ziekenhuis wordt deels gefinancierd uit overheidsgelden en deels met gelden van donoren, waarbij de voornaamste donor de Anglicaanse kerk is. 
Patienten die voor een doktersbezoek komen of opgenomen moeten worden moeten wel zelf een klein bedrag betalen. Wanneer patienten dit niet kunnen betalen worden ze gratis geholpen. 
Ondanks de inkomsten van de overheid en de donatiegelden blijft het ziekenhuis kampen met financiele tekorten. In 2010 zijn, mede hierom, de bedragen voor een doktersbezoek opgehoogd. Er is hierbij gekeken naar de bedragen die in andere ziekenhuizen gebruikelijk zijn.
Er zijn nog steeds grote problemen: kapotte apparaten, bijv. het rontgenapparaat en geen geld om dit te repareren. Er zijn ook regelmatig tekorten aan medicijnen, infuusvloeistoffen, naalden etc.  Aan de andere kant is er ook veel positiefs te vermelden. Recent is een goed echo-apparaat gedoneerd en het laboratorium is geheel vernieuwd waardoor het veel beter functioneert. Ook de hygiene problemen zijn flink aangepakt en daarmee een stuk verbeterd.  In 2011 nam Susannah Woodd na 5 jaar afscheid van het St. Luke's Hospital. Op dit moment is voor haar haar nog geen opvolger als arts/hoofd aangesteld.

Door de huidige leiding is een vijfjarenplan opgesteld met Swot analyses. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij de Chilema foundation.

Rontgenafdeling: enige rontgenapparaat en deze is

Rontgenafdeling: enige rontgenapparaat

Huisbezoek terminale patienten

Huisbezoek terminale patienten
Logo